woody

LEILIGHETER I TRE OPPVARMET MED JORDVARME

Én tredel av Finlands klimagassutslipp kan knyttes til bebygde miljø, og i Norden er 40% av alt råmaterialbruk og CO2-utslipp forårsaket av eiendommer.

Det er derfor «Woody»-prosjektet er viktig. Med mål om å skape mer bærekraftige, bebygde miljø utvikler NREP boligprosjekter i treverk på tre plasseringer i Espoo, og på én plassering i Turku, som til sammen består av over 300 utleieleiligheter. Samarbeidet hjelper også til med å utvikle trebyggenæringen i Finland.

For å redusere utslippene fra driften av disse bygningene utvikles de med jordvarmesystemer. Siden bygninger står for nesten 40% av det totale energiforbruket i Finland, er det avgjørende å velge mer bærekraftige energiløsninger for å få ned klimagassutslippene.

Reduksjon av klimagassutslipp fra byggoppføring

Prefabrikerte byggmoduler i tre kan hjelpe med å redusere utslippene knyttet til både selve byggeperioden og hele livstiden til bygningen. Karbonavtrykket til trebygningene er mindre enn bygninger som er laget av andre materialer, og klimapåvirkningen blir også redusert ved at karbon blir bundet opp i treverket over lang tid – en form for karbonfangst.  

Illustrative pictures: Lundén Architecture Oy

Forhåndsfabrikkerte byggeelementer er en ressurssmart metode som optimaliserer bygningsprosessen, beskytter elementene fra fukt takket være et mer kontrollert produksjonsmiljø, og bidrar til å redusere materialavfallet betydelig.

Bygg- og eiendomsbransjen spiller en avgjørende rolle ved å ta i bruk bedre løsninger og redusere klimagassutslipp for å oppnå en mer bærekraftig fremtid. Boligeiendommene i tre er utviklet i samarbeid med byggefirmaet Lehto Group og de prefabrikkerte byggmodulene produseres på Lehto Groups finske fabrikk i Hartola.

Om prosjektet

  • Prosjekttype: Bolig

  • Sted: Tre steder i Espoo og ett i Turkuu

  • Prosjektstørrelse: Over 300 nye treleiligheter

  • Ferdigstillelse: 2022–23

  • Bærekraftsprofil: Jordvarme, bruk av tre som byggemateriale, forhåndsproduksjon av byggmodulene.

  • “Hos NREP har vi som mål å redusere karbonavtrykket til eiendomsbransjen gjennom å være en foregangsaktør i Norden. Tre er et allsidig, fornybart byggemateriale og dets bruk i bygninger bidrar med å redusere karbonavtrykket til den relevante eiendommen. Vi er stolte av at vi kan styrke trebyggenæringen i Finland og bidra med nye, mer bærekraftige boligløsninger i Espoo og Turku, som begge er byer som vokser.”

    Jani Nokkanen