Nrep gjør sin første eiendomsinvestering i Tyskland 

november 24, 2022

I løpet av de neste tre årene vil den danske urbane investoren Nrep utvide sin portefølje av logistikkbygg og utleieboliger til Tyskland som en del av sin nordeuropeiske ekspansjon. Det første prosjektet er 5000 utleieleiligheter i samarbeid med sveitsiske Artisa Group. 

Selskapet har etablert et dedikert team på åtte ansatte, og åpnet kontorer i Frankfurt og Munich. Det bygger videre på den allerede eksisterende tilstedeværelsen gjennom et tysk eiendomskredittselskap kjøpt opp av Nrep i fjor. Nrep har planer om å investere 500 millioner euro de neste tre årene, hovedsakelig innenfor selskapets to største og langvarige eiendomsstrategier, moderne logistikk og kundesentrerte utleieboliger. Begge sektorene har etterspørsel drevet av demografi og en svært gammel bygningsmasse. Dette presenterer et åpenbart behov for mer moderne og bærekraftige bygninger.  

Det er en tydelig mangel på boliger i flere av Tysklands største byer, samtidig som behovet for boliger av høy kvalitet øker. Når det kommer til logistikk, er det forventet et underskudd mellom tilbud og etterspørsel, ettersom det spås at forsendelsen av pakker vil vokse over den historiske trendlinjen i årene fremover.  

– Tyskland har Europas sterkeste økonomi og kan vise til en tydelig urbaniseringstrend. Tyskland er dermed spesielt mottakelig for Nreps ekspertise i å forbedre det bygde miljø i byer. Vi har kapasitet til å skape mer kundeorienterte produkter og implementere ESG-initiativer enda bredere. Det har vist seg å være en suksessfylt tilnærming i ekspansjonen til nye nordeuropeiske markeder, sier Rune Kock, Real Estate CEO i Nrep.  

For sin første tyske investering har Nrep gått inn i et langtidssamarbeid med Artisa Group, en stor sveitsisk eiendomsutvikler som opererer på tvers av europeiske markeder. Selskapet planlegger å levere 5000 co-living-leiligheter innen 2025, og den første investeringen er et kjøp av to co-living-eiendommer med totalt 314 individuelle leiligheter.  

En av eiendommene, som ligger i nærheten av det nye forretningsdistriktet Mediaspree in Berlin, vil oppnå gullsertifisering i DNGB når den står ferdig i 2024. Den andre eiendommen består av en konvertering fra kontor til bolig, som for øyeblikket gjennomgår en mindre oppussing mens den fortsatt er operasjonell. Eiendommen er sentralt plassert i Essen, med gangavstand fra hovedtogstasjonen.   

Byggenes bærekraftsprofil vil bli forbedret gjennom livssyklusen, blant annet ved å utforske nye metoder for bygningsmaterialer og måter å skape mer bevisst forbrukeratferd gjennom digitale verktøy. Selskapet har en sterk pipeline, som blant annet består av 670 boligenheter i Frankfurt. Alle eiendommer vil være en del av Artisas etablerte co-living-plattform City Pop, som tilbyr fullt møblerte leiligheter med attraktive fellesfasiliteter med fleksible leievilkår.  

– Den underforsynte boligsektoren i Tyskland er delvis drevet av at landet har en av de høyeste andelene av enslige husholdninger i Europa, som også er forventet å øke til 44 % innen 2035. City Pops brukerorienterte konsept er forbedret med en digital app, med et stort fokus på arrangementer og aktiviteter rettet mot beboerne, for å skape en følelse av fellesskap, nærhet og sosial interaksjon. Hver bygning tilbyr levende boområder, i tillegg til en omfattende pakke med tilbud og fasiliteter på stedet, med nærhet til offentlig transport, sier Alain Artioli, President i Artisa Group.

Jani Nokkanen, Real Estate CIO i Nrep, legger til:

– Nesten 80 % av innbyggerne i større tyske byer leier. Samtidig er det en stor ubalanse mellom tilbud og etterspørsel av boliger av høy kvalitet i urbane områder med gode kollektivforbindelser. Vi har kartlagt hvor presset er mest akutt, og vi ser en mulighet for å ta Nreps velprøvde perspektiver på levedyktighet, bærekraft, forbrukerfokus og urbant design til det tyske markedet, innovativt innpakket i City Pops co-living-konsept.  

Etter å ha bygget opp en tydelig lederposisjon i Norden, tok Nrep steget utenfor de nordiske grensene ved å utvide til det polske markedet i 2021. Selskapet har siden ekspandert både vertikalt og geografisk gjennom oppkjøpet av det tyske eiendomsselskapet Flins Capital Partners. 

Nrep er kjent for å være en pioneer innenfor bærekraft, og selskapet har forpliktet seg til å gjøre hele eiendomsporteføljen sin karbonnøytral innen 2028. Bruk av CO2-nøytral geotermisk oppvarming, Nordens største solcelleanlegg på tak, verdens første 100 % resirkulerte betongbygg og «UN17 Village», det første storskala prosjektet som skal leve opp til alle FNs 17 bærekraftsmål, er initiativer som allerede er satt i gang. 

Published: november, 24 2022