DLS Bålsta

Bane­brytende logistikk­løsninger

For at Axfoods innkjøps- og logistikkselskap Dagab skal kunne levere effektivt og med en stor grad av fleksibilitet, utvikler vi Nordens største logistikk­terminal. 

Over 126 000 kvadratmeter og 30 høydemeter blir anlegget unikt i sin evne til å helautomatisk håndtere ordre i flere temperatursoner.

Effektivt og bærekraftig 

En kombinasjon av toppmoderne teknologi og størrelse gjør Dagab i stand til å samle seks distribusjonssentre til én enhet, noe som vil gjøre leveringer til både butikker og netthandel mer effektive og enda raskere.

I tillegg til den automatiserte lagerbygningen, med både avkjølte og tempererte soner, utvikles det kontorlokaler i anlegget.

Eiendommen blir sertifisert under BREEAM-SE-standarden, og i tillegg ivaretas bærekrafts­perspektivet gjennom gjenbruk av overskuddsvarme, optimalisering av byggemateriale og installasjon av et stort solcelleanlegg på taket.

Plassering er avgjørende for effektiv logistikk. Anlegget er derfor strategisk plassert i Bålsta, nordvest for Stockholm. Ved å være nær både E18 og Sveriges hovedstad er dette en gunstig plassering og 3,5 millioner mennesker kan nås på under én time. I tillegg er det jernbanespor helt fram til dørterskelen, noe som legger til rette for fremtidig transportinfrastruktur.

 

Nordens største takbaserte solcellepark

Anlegget er utstyrt med Nordens største takbaserte solcellepark. Med et areal på omtrent 80 000 kvm – en størrelse tilsvarende elleve fotballbaner – forventes det en effekt på ca. 8,9 MW i full drift, noe som tilsvarer en årlig produksjon på 7880 MWh. Dette er nok til å holde en bil gående 1000 ganger rundt jorden.

Solcelleparken vil omfatte 16 553 høykvalitets bifacial-paneler, som har dobbeltsidige aktive solceller og lang holdbarhet. Energien kommer til å brukes i driften av anlegget og et eventuelt produksjonsoverskudd kan selges videre.

Illustration of a top modern logistics facility

Om prosjektet

  • Prosjekttype: Automatisert logistikkterminal

  • Plassering: Bålsta, nord for Stockholm, Sverige

  • Bærekraftsprofil: BREEAM-sertifisert, gjenbruk av overskuddsvarme, optimaliserte byggematerialer og et effektivt transportpakkesystem. Tilrettelagt for solcellepanel på taket.

  • Størrelse: 126,000 kvadratmeter

  • Høyde: 30 meter

  • Leietaker: Axfoods innkjøps- og logistikkselskap Dagab

  • Forventet ferdigstillelse: 2023