BANEBRYTENDE OPPVARMING MED NULL UTSLIPP
For å utvikle lavutslippsoppvarming har NREP gjennomført et pilotprosjekt for mellomdype geotermiske nullutslippssystemer ved vårt logistikkanlegg i Koskelonkuja, Finland. Pilotprosjektet innebar å utvikle et mellomdypt geotermisk varmesystem som både kan varme opp og kjøle ned store eiendomskomplekser på en tilnærmet utslippsfri måte.
Rimelig og utslippsfri varme
Utviklet av QHeat, kan denne løsningen produsere opptil 40 ganger mer termisk energi enn konvensjonell jordvarme. Boringen begynte i slutten av juli 2019, og brønnens varmeproduksjon begynte i januar 2020.
Det er anslått at Koskelonkujas mellomdype jordvarmeløsning kan produsere mer enn 1 000 megawattimer med energi per år, som tilsvarer varmeforbruket til omtrent tre leilighetsbygninger. Systemet dekker 60-80% av det 16 000 kvadratmeter store logistikkanlegget og teknologien gjør det også mulig å kjøle ned eiendommen på sommeren.
Om prosjektet
Prosjekttype: Pilotprosjekt for et mellomdypt, nullutslipps jordvarmesystem i urbane områder
Plassering: Koskelonkuja logistikkanlegg, Espoo, Finland
Oppvarmingskapsitet: 20,000 kvadratmeter
Årlig innsparing: 45-50,000 euro
Ferdigstillelse: 2020
Innvirkningspotensial: I Finland gir dyp jordvarme potensialet til å redusere CO2-utslipp med 95% og redusere energiutgifter med 20% sammenlignet med vanlig oppvarming.
En grønn framtid under føttene våre
Mellomdyp jordvarmeproduksjon tillater tilnærmet utslippsfri oppvarming og avkjøling for større eiendomsutviklingsprosjekter der det ellers ikke er mulig å benytte seg av kraftproduksjon med lave utslipp, sånn som i fortettede byområder.
Avansert boreteknologi og varmeutvinningsmetoder gjør det mulig å bruke to kilometers dype brønner til å dekke brukernes energibehov, fordi slike dybder har en tilstrekkelig høy temperatur. Varmerørene som senkes ned i borehullene er isolert med vakuumteknologi – noe som minimerer varmetapet. Effektive varmepumpesystemer av industriell størrelse, som ligger nært sluttbrukeren, gjør også gjenvinning av spillvarme økonomisk lønnsomt og praktisk.